Otar Dovzhenko (otar) wrote,
Otar Dovzhenko
otar

Риба в солі: фотозвіт про виготовлення нашої фірмової дачної жрачки

Ніколи не думав, що в мене будуть кулінарні пости :) Але olena_risu, перебуваючи в нас на дачі з неофіційним візитом, сфотографувала в деталях процес приготування єдиної страви, яку я вмію готувати своїми руками (макарони і картопля не рахуються), тож не можу не поділитися. До того ж, з огляду на наближення виборів, ця страва може придатись у боротьбі Добра із Злом, оскільки виснажує поклади Артемівського родовища кам'яної солі, таким чином підриваючи економічну потугу Донбасу. Словом, печена в солі риба ін да хаус:

Ця страва має два складники - риба і сіль. Також не завадять дрова, хоча, напевно, те саме можна спробувати приготувати в звичайній духовці. Рибу бажано впіймати, хоча, напевно, можна і купити. Але я впіймав :)



На шнягу для грилю, обмотану фольгою, насипається шар солі. Товстий. Кілограми з два. Будьте готові, що на все піде до п'яти кілограмів білої смерті.



Викладаючи рибу на сіль, не забудьте бурмотіти закляття й робити магічні паси руками:



Попатрані та позбавлені голів, але не чищені (!) тушки риб - найкраще тут підходять рибки вагою 400-800 грамів - викладаються тісно, але не впритул одна до одної.



Потім усю цю красу треба безжалісно засипати сіллю:



Якщо вас лякає, що риба буде занадто солоною, не бійтеся. Не буде. Шкіра з лускою надійно захищає м'ясо від проникнення солі. Те, що ви будете їсти, з сіллю безпосередньо не контактує, хіба що ви любите пожувати луску :)



Сіль має повністю вкрити рибу - після цього ще трохи чорної магії:



...і риба відправляється в пекло!



Визначити, чи готова риба, досить важко, бо сіль утворює кокон, крізь який проблематично пробитися. Зазвичай приготування триває 45 хвилин, максимум годину. Можна тицяти ножем у відносно відкриті поверхні - шкірка готової риби легко проштрикується, а плоть не пружинить.



Визволяємо з соляного полону наші пропечені тушки, намагаючись не пошкодити шкіри і не змішати м'ясо з сіллю:



У такій печеній рибці від 200 до 400 грамів дієтичного м'яса. Добавку просять рідко. Хоча, можливо, це тому, що насправді не смачно, але мені в цьому бояться зізнатися)))



Ще пару днів тому цей судачок розсікав води обвідного каналу Київського водосховища, і ось тепер він - Обраний:



Риба легко розбирається, шкіра і кістки відстають, і нічого не залишається, крім як їсти.



Ідея була запозичена з іспанських мандрів мого батька, де йому в такий спосіб подавали морського окуня - рибу з міцною лускою і білим м'ясом. Щоправда, батько мене критикує, запевняючи, що замість сипучої солі треба робити кашку на яйці, яка повинна обліпити рибу міцнішим коконом. Але я сумніваюся, бо в такому разі риба буде як варена, а за нашим рецептом вона виходить сухувата, що для судака і щуки тільки плюс. Мирну рибу в такий спосіб готувати я не пробував, бо її блін піди впіймай.
Tags: misc
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 11 comments